utorak, 16. studenoga 2010.

Oltarnik i 18. rođendan

Pretprošli vikend i skoro pola tjedna, provela sam u izradi oltarnika za crkvu sv. Mirka u Šestianama. Pošto sam imala samo pet dana, vez nije bio bogat kako sam si to ja zamislila, ali u tom roku to nije bilo moguće. U četvrtak sam ga odnijela u crkvu, jer je u petak bila svečana misa s posvetom oltara povodom stote obljetnice obnove i nadogradnje crkve. Šestinska župa osnovana je 1673. godine. U početku to je bila mala niska zgrada bez tornja. S vremenom se je nadozidavala, ali je bila premala za toliki broj vjernika. Dograđene su dvije nove lađe, a toranj je uzidan u novo pročelje. Crkva je dobila izgled u gotičkom stilu. Posvećena je 19. prosinca 1909. Glavni oltar sa Šestinčankom i Šestinčanom osikao je poznati slikar Oton Ivekovič. Nažalost sada kod obnove, originalne slike nisu restaurirane kako treba, jer se vidi velika razlika u tim likovima. Ali i onim prvim slikama koje je izradio Iveković, Šestinčani su prigovarali, što sam pročitala u monografiji crkve. To je zato što i onda i danas pazimo na sve detalje naše nošnje, koju neizmjerno volimo i poštujemo. Prošlog petka u 18 sati bila je svečana misa koju je predvodio uzorti kardinal Bozanić uz asistenciju mnogih svećenika. Pri završetku svete mise oltar je blagoslovljen, premazan svetim uljem, a onda je na njega stavljen oltarnik koji sam vezla.

Vikend sam provela u pripremi rođendanske proslave za moju kćer. Ta prilika me je vratila u dane kada je bila malena živahna djevojčica i preplavile su me različite emocije, radosti što je izrasla u prekrasnu pametnu i vrijednu djevojku, žalosti što mi je tako brzo odrasla i ponosa što su i ona i sin divni mladi ljudi, jer je danas teško izvesti djecu na pravi put. Naravno moj posao još nije gotov, jer još uvijek im treba vodič i sidro, ali moji ptići su odrasli.  
I za kraj još jedno iznenađenje, od danas ima 50 sljedbenika. Nisam ni sanjala da bi ih mogla toliko imati. Zahvaljujem im svima i radujem se što me čitaju.

Broj komentara: 7:

Sanja kaže...

Sve pohvale za tvoj oltarnik, nenadmašiv rad!!!

eda kaže...

Moj duboki naklon, ovo što radiš predivno je!!

Sandra Z kaže...

Gordana, na mojem te blogu čeka nagrada. Posebna nagrada za poseban blog :))

Villa-loredana kaže...

prekrasan rad, pozdrav , loredana

LadyA kaže...

Jako lijepo..sviđa mi se što sve radite u skladu sa tradicijom.
PUSA

Anonimno kaže...

Stvarno je predivno i toliko truda uloženo.Svaka čast.

Mare kaže...

vez na oltarniku je tako lijep.....
i mokje čestitke na sljedbenicima,evo dok sam ja stigla do tebe broj je prešao 50:)))....
ali najviše ti čestitam na divnoj djeci:))....i s pravom si ponosna na njih...
M..