srijeda, 27. srpnja 2011.

Monografija HSPD "Sljeme" Šestine-Zagreb

Evo razloga zašto nisam iamla vremena za svoje ručne radove. Gombala sam se sa monografijom Društva. Sretna sam što je gotova, jer to je bio jedan mukotrpan posao i svjesna sam da bi se još na tome moglo raditi, ali nije bilo vremena. Teško je odlučiti koji od dokumenata izdvojiti, kao važan za objavu.
Pa krenimo redom. Društvo je napunilo 115. godina djelovanja, točnije 10. kolovoza 1895. godine održana je osnivačka skupština. Sa te skupštine sačuvan je originalni zapisnik. Neizmjerna sreća je bila što je pedeset godina arhivske građe deponiranom u Državnom arhivu Zagreba. Tu je pronađen i taj dokument. Moram napomenuti da je svu staru građu istražio prof. Boris Simeoni i na tome mu neizmjerno hvala. Zapravo, monografija je trebala biti objavljena prije 15 godina, ali zbog nedostataka novaca, do realizacije nije došlo. U proteklih petnaest godina otkriveni su i ti arhivski dokumenti, pa je trebalo vršiti preinake na nekim dijelovima i do pisati nove događaje. Dio teksta je preuzet iz stare monografije koja je izdana 1972, godine, dio je pisala bivša tajnica Đurđica, a ostatak sam pisala ja. Velik posao je bio uvrstiti sve fotografije i naravno sve ih pregledati. Na žalost ipak sve nisu mogle biti uvrštene. Sama monografija ima 180 stranica. Bogatog je izgleda. Za naslovnicu sam odabrala pozadinu šestinskog lajbeka sa karakterističnim križem. Meni osobno to je najljepši dio naše nošnje i ujedno najteži za izvedbu.
Monografija je koncipirana tako, da je na početku dan povijesni osvrt na Šestine i šestinski kraj. Zatim slijedi samo osnivanje "Sljemena" i svi nastupi u 115. godina. Na kraju je dan detaljan opis šestinske narodne nošnje.
Naslovnica


Dvije najstarije fotografije iz 1904. i 1912. godine., te na susjednoj stranici spomenik dr. Anti Starčeviću, godinama je "Sljeme" bilo čuvar njegova groba, a prvi nastup bio je na njegovaom sprovodu


Dio posvećen šestinskoj narodnoj nošnji



Broj komentara: 6:

DEA kaže...

Šta reči?
Prekrasno!!!
Mislim da je bilo vrijedno truda.
A sad će biti vremena i za ručni rad...

Tatjana kaže...

Sve čestitke.Ovo prekrasno izgleda!

Roman Tales kaže...

Uistinu me iznenađuješ koliko si svestrana, a nije za zanemariti količinu entuzijazma kojm se posvećuješ društvu iz monografije kroz razne aktivnosti. Nadam se da su i ostali članovi jednako posvećeni očuvanju tradicije.

Šestinčanka kaže...

@ Dea - svakako da je vrijedilo truda
@ Tatjana - drago mi je da ti se sviđa
@ Romantales - "Sljemenu" sam se posvetila nesebično, drago mi je da sam dio tog kotačića, koji su prije evo 10. kolovoza će bit punih 116. godina osnovali naši preci, to treba očuvati i prenjeti na naše mlade, jer bez toga naše će baština biti izgubljena.
Ovu ljepotu i našu povijest treba sačuvati. Svak se zalaže prema svojim mogućnostima, neko više, neko manje.

Jolanda kaže...

Divno, ovo je stvarno lijepo pročitati i znati :))
Pusa

Unique Hrebina kaže...

pozdrav...
oprosti kaj upadam s komentarom...al htjela bih iskoristit ovu priliku da Vas sve pozovem na svoj giveaway.. promijenila sam ime bloga iz do-vina u unique-hrebina pa pretpostavljam da se zbog toga za sad odazvala samo jedna osoba... eto uglavnom... molim te da objaviš na svom blogu.
Pozdrav...
Maja
http://unique-hrebina.blogspot.com/2011/08/giveaway-my-second_6053.html