nedjelja, 28. studenoga 2010.

Izvještaj - Report from the exhibition

Pošto sam zamoljena da predam izvještaj o protekloj izložbi, pokušat ću napraviti mali osvrt. Petak popodne bio je dan kao iz pakla. Padao je gust snijeg, a naš bor za izložbu ostao je vani i naravno da smo ga prvo morale dobro ocijediti, da bi ga mogle okititi. Kad je završila ta parada, mogle smo početi sa slaganjem. Ovaj put smo imale gošću, jednu tkalju, koja je prezentirala svoje prekrasne radove. Zahvaljujem joj što nas je počastila svojim dolaskom, te time uveličala našu izložbu. Subotu sam cijeli dan bila u dvorcu, a u nedjelju su me švelje malo poštedjele i dobila sam ujutro slobodno, ali nisam baš mogle dugo izdržati i morala sam im se pridružiti.  Ova izložba je bila zamišljena kao božićna, pa smo pripremile, adventske vjenčiće, kuglice i razne ukrase. Naravno da su tu bile i neizbježne nošnje. Članovi društva su se pobrinuli da programom uveličaj našu izložbu, tako da smo se zajednički družili i zabavljali. Ove godine nas čeka još jedna humanitarna izložba koja se održava 9.12. u školi u Šestinama i onda zaslužujemo mali odmor do prvog mjeseca.


petak, 26. studenoga 2010.

Najava izložbe

Kao i svake godine početkom Adventa, naše Šestinske švelje priređuju izložbu svojih radova. Ove godine pod nazivom Šestinski Božič. Izložba će se održati 27. i 28. studenog 2010., od 10 - 20 sati u društvenim prostorijama, Mikulići 133. Ove godine gost nam je jedna tkalja koja će se predstaviti sa svojim radovima.
Prošlu nedjelju smo bile na Kvatriću, pa evo nekoliko slika s tog sajma.

utorak, 16. studenoga 2010.

Oltarnik i 18. rođendan

Pretprošli vikend i skoro pola tjedna, provela sam u izradi oltarnika za crkvu sv. Mirka u Šestianama. Pošto sam imala samo pet dana, vez nije bio bogat kako sam si to ja zamislila, ali u tom roku to nije bilo moguće. U četvrtak sam ga odnijela u crkvu, jer je u petak bila svečana misa s posvetom oltara povodom stote obljetnice obnove i nadogradnje crkve. Šestinska župa osnovana je 1673. godine. U početku to je bila mala niska zgrada bez tornja. S vremenom se je nadozidavala, ali je bila premala za toliki broj vjernika. Dograđene su dvije nove lađe, a toranj je uzidan u novo pročelje. Crkva je dobila izgled u gotičkom stilu. Posvećena je 19. prosinca 1909. Glavni oltar sa Šestinčankom i Šestinčanom osikao je poznati slikar Oton Ivekovič. Nažalost sada kod obnove, originalne slike nisu restaurirane kako treba, jer se vidi velika razlika u tim likovima. Ali i onim prvim slikama koje je izradio Iveković, Šestinčani su prigovarali, što sam pročitala u monografiji crkve. To je zato što i onda i danas pazimo na sve detalje naše nošnje, koju neizmjerno volimo i poštujemo. Prošlog petka u 18 sati bila je svečana misa koju je predvodio uzorti kardinal Bozanić uz asistenciju mnogih svećenika. Pri završetku svete mise oltar je blagoslovljen, premazan svetim uljem, a onda je na njega stavljen oltarnik koji sam vezla.

Vikend sam provela u pripremi rođendanske proslave za moju kćer. Ta prilika me je vratila u dane kada je bila malena živahna djevojčica i preplavile su me različite emocije, radosti što je izrasla u prekrasnu pametnu i vrijednu djevojku, žalosti što mi je tako brzo odrasla i ponosa što su i ona i sin divni mladi ljudi, jer je danas teško izvesti djecu na pravi put. Naravno moj posao još nije gotov, jer još uvijek im treba vodič i sidro, ali moji ptići su odrasli.  
I za kraj još jedno iznenađenje, od danas ima 50 sljedbenika. Nisam ni sanjala da bi ih mogla toliko imati. Zahvaljujem im svima i radujem se što me čitaju.

ponedjeljak, 15. studenoga 2010.

Giveaway i još nagrada

Ovih dana pršte nagrade krativnom blogosferom. Najprije da se zahvalim Jolandi sa http://jolandinerukotvorine.blogspot.com/ na njezinoj nagradi.

Pokušat ću odgovoriti na 9 pitanja koja idu uz nagradu


1. ZAŠTO SI STVORILA BLOG?
Blog sam počela pisati prije 4 godine na blog.hr. Imao je isti naziv kao i ovaj i još uvijek posotoji. U to vrijeme pratila sam puno stranih kreativnih blogova, ali kod nas je bilo vrlo malo žena koje su pisale takve blogove i želja mi je bila da napravim blog u kojem ću pokazati prvenstveno moje radove na nošnjama, folklorna druženja, ali i radove mojih švelja, te naša nastojanja da očuvamo naše kulturno blago.
2. KOJU VRSTU BLOGOVA ČITAŠ?
Zanimaju me kreativni blogovi i rijetko čitam nešto drugo.
3. IMAŠ LI OMILJENU MARKU DEKORATIVNE KOZMETIKE?
Nemam.
4. A ODJEĆE?
Ne zamaram se sa tim.
5. KOJI PROIZVOD DEKORATIVNE KOZMETIKE TI JE NAJBITNIJI?
Hidratantna krema za lice, ali ih teško pronalazim bez konzervansa, na koje sam alergična. U zadnje vrijeme sam otkrila Lusheve proizvode s kojima nemam problema, a i njamasto mi miriše.
6. KOJU BOJU NAJVIŠE VOLIŠ?
Volim sve nježne pasatelne boje.
7. TVOJ PARFEM?
Poison od Diora , Tuca-tuca od Lusha, Secret Obssession od Calvin Kleina itd...
8. KOJI FILM NAJVIŠE VOLIŠ?
Volim komedije i zabavne opuštajuće, a ne volim nikakve stresne filmove, jer kad gledam film, totalno se uživim u njega.
9.KOJE DRŽAVE ŽELIŠ POSJETITI I ZAŠTO?
Nisam od onih koji vole putovati.
Drage moje blogerice, nagradu prosljeđujem svima vama koje me čitate i pratite moje radove.

U naslovu spominjem i giveaway od Mare sa bloga http://argopirgasto.blogspot.com/.
Ona poklanja ove prekrasne radove. Njezin blog redovito pratim, jer ima jako dobre tutorijale, koji su od velike pomoći.
 
Toliko za danas od Vaše Šestinčanke.